• Wpisów:308
  • Średnio co: 5 dni
  • Ostatni wpis:135 dni temu
  • Licznik odwiedzin:34 092 / 1848 dni
Jesteś niezalogowany. Niektóre wpisy dostępne są tylko dla znajomych.
 
Pierniczki już mam zrobione, teraz tylko reszta


Oto przepis :

Składniki:

-1/4 szklanki miodu
-5 łyżek miękkiego masła
-1/2 szklanki brązowego cukru (lepiej zastąpić cukrem pudrem)
-1 jajko
-2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
-1 łyżeczka sody
-3 łyżeczki przyprawy do piernika (dałam więcej)
-1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)


Wykonanie:

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Rozwałkować, delikatnie podsypując mąką , na grubość około 3 mm, wycinać pierniczki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem i piec około 10 minut w temperaturze 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, bo będą miały posmak goryczy
  • awatar Just Do It, WHORE ♥: Omomomo :3 u nas to na choince w klasie wiszą , a nie juz nie wiszą , nasz klasa zjadła xD + zapraszam do mnie , odwdzięczę się ;*
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (1) ›
 

 
Ostatnio na internecie znalazłam przepis na raffaello dzisiaj więc postanowiłam zrobić, bardzo polecam przepis, smakują jak ze sklepu

Ogólnie coś trzeba myśleć na święta co upiec




Składniki:

-150g białej czekolady
-3/4 szkl. mleka
-1/3 szkl. cukru
-1 op. cukru waniliowego
-3 szkl. mleka w proszku
-100g herbatników
-1 szkl. zmielonych orzechów ziemnych niesolonych



Wykonanie:

Mleko, cukier i c.waniliowy podgrzewamy. Dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Następnie dodajemy rozpuszczoną czekoladę i orzechy. Kiedy masa przestygnie i nie będzie za gorąca dodajemy pokruszone herbatniki. Po wystygnięciu lepimy kulki i obtaczamy w czekoladzie i kokosie.
  • awatar szallona2: przepraszam ale za bardzo stwierdzic nie moge czy działa Mel B na pupe;( ale zapewne tak bo wycisk jest i wydaje mi się ze efekty po systematyczności będą ;)
  • awatar Moje Pyszności: ja właśnie znalazłam przepis na zszywka.pl i spróbowałam :P ale naprawdę polecam bo pychaa <3 ;)
  • awatar decaf<3: o mamusiu<3 ja robię ciasto, które się nazywa Rafaello, ale o kuleczkach nie myślałam xd
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Dzisiaj muffinki z lukrem do babeczek, musiałam go wkońcu wypróbować



Składniki:

-220g miękkiego masła
-150g drobnego cukru
-210g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-4 płaskie łyżki kakao
-50g posiekanej drobno czekolady


Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować od gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości( bardzo rosną). Piec w temp. 170stC przez ok. 20-22 minut.

Na lukier do babeczek :

-125 g masła
-2 łyżeczki cukru z wanilią lub odrobina ekstraktu
-ok. 450-500 g cukru pudru
-ok. 4-5 łyżek mleka


Przygotowanie :

Dodać cukier puder( część) i cukier z wanilią , miksować do powstania puszystej masy. I ponownie dodać cukier puder i odrobinę mleka i miksować aż do uzyskania gęstego, gładkiego kremu. Aby uzyskać kolorowy dodać kilka kropel barwnika.

Smacznego !
  • awatar Moje Pyszności: @RollinCat:Gwiazdki kupiłam w Piotrze i Pawle, to było w takim plastikowym pudełeczku i były 4 rodzaje w tym : gwiazdki , serduszka , kółeczka i takie nitki :)
  • awatar rolincat: A gwiazdki gdzie kupiłaś jeśli mogę wiedzieć? ;)
  • awatar decaf<3: ooooooooooooommm*,*
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Coś słodkiego i dobrego Polecam !

Składniki:

-150 dkg czekolady
- bita śmietana
- balony

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścic w kąpieli wodnej. Następnie zamoczyć w niej balony i układać na desce do wyschnięcia. Po zastygnięciu czekolady przebić balony igłą i delikatnie wyciągnąć z kubeczka. Do środka dajemy bitą śmietanę. Możemy przyozdobić pokruszoną czekoladą.
Smacznego !
 

 
Na śniadanie pychaaa !



Składniki:


-450g mąki pszennej

-100ml mleka
-170ml wody
-20g drożdży
-2 łyżki oleju
-1/2 łyżeczki soli
-1 łyżeczka soli
-3 łyżki miękkiego masła
-3 ząbki czosnku
-1 łyżeczka koperku



Przygotowanie:

1. Do mąki dodać drożdże, sól, cukier, olej i mieszać. Następnie dodać ciepłe mleko i wodę. Zagnieść i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.

2. Później uformować 9 buł, odstawić na 20 min. Nagrzać piekarnik na 180stC.

3. Czosnek drobno posiekać i dodać do masła razem z koperkiem.

4. Naciąć każdą bułkę , a w powstałe szczeliny włożyć masło. Piec 15 minut.

5. Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.
 

 
A tu króliczki i baranki


Składniki na muffinki:

-220g miękkiego masła
-150g drobnego cukru
-210g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-4 płaskie łyżki kakao
-50g posiekanej drobno czekolady



Do dekoracji:

- pianki jojo ( białe i różowe)
-różowe pastylki
-malutkie czekoladowe jajka
- kokos



Przygotowanie:

Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować od gładkości. Na końcu wmieszać czekoladę. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości( bardzo rosną). Piec w temp. 170stC przez ok. 20-22 minut.

Po ostygnięciu posmaruj muffinki swoim ulubionym kremem, pokrój pianki na plasterki ułóż 5 na muffinku i daj głowkę.

Na króliczki wytnij z pianek po skosie uszy i policzki. Całego muffinka posyp kokosem.Na środku położ cukierka i zrób oczy z czekolady.
Dodaj komentarz ›/ Pokaż wszystkie (3) ›
 

 
Przepis znalazłam na zszywka.pl , bardzo dobry także polecam


Składniki:

-ciasto francuskie
-koncentrat pomidorowy
- kiełbasa lub pieczarki
-kukurydza
-ogórki lub papryka
- ser żółty w kostce



Wykonanie :

Ciasto rozwałkować na stolnicy, na środek dać koncentrat pomidorowy ( 3łyżki rozdrobnione z wodą). Później dodać pokrojone składniki ( można dodać co sie chce ). Na to zetrzeć na tarku ser żółty. Następnie nacinamy boki ciasta i zawijamy jak na zdjęciu. Piec w 180stC przez ok. 20 minut.
 

 
Mój pierwszy tort- niespodzianka, który upiekłam




Składniki:

-biszkopt
-krem do tortów



Do dekoracji:

-delicje
-czekolada
-żółte tic-tac



Na krem maślany( na wierzch tortu):

-1/2 szkl. masła w temp.pokojowej
-2 szkl. cukru pudru
-2 łyżki mleka
-1łyżeczka ekstraktu waniliowego i cytrynowego
-20 kropli barwnika spożywczego



Wykonanie:

Masło utrzeć mikserem. Dodać wanilię, wymieszać. Dodać cukier puder w 2-3 częściach, miksując na wysokich obrotach przez 5 minut. Zmniejszyć obroty miksera na niskie. Dodaj mleko, ekstrakt z cytryny, barwnik, Wymieszać. Zwiększyć obroty do średnich i miksować przez 5 minut, aż krem będzie gładki i puszysty.
Biszkopt przełożyć kremem do tortów i wstawić do lodówki. Następnie wyciągnąć i obłożyć kremem maślanym i przyozdobić.
 

 
Mój sprawdzony przepis na gofry zawsze wychodzą pyszne



Składniki:

-2 jajka
-2 szkl. mleka
-3 łyżki cukru
-6 łyżek oleju
-2-2,5 szkl. mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia


Wykonanie :

Na początku mieszamy jajka , mleko, cukier ,olej a potem wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto powinno być gładkie i lśniące.
 

 
I kilka pomysłów na kawee

Pierwsze 2 są na gorąco , a reszta z lodeem
 

 
Babeczki z malinami

Przepis mam z gazetki "Ale Pychota "



Składniki:


Ciasto:

-12 dag mąki
-12 dag masła
-3 łyżki cukru
-1 opakowanie cukru waniliowego
-1 jajko
-1 łyżka mleka
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta soli



Nadzienie:

-12 dag serka mascarpone
-1 łyżka cukru pudru



Do dekoracji:

-maliny



Wykonanie:

1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.

2. Nie przerywając ucierania, dodawaj kolejno, jajko, mleko, odrobinę soli. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Delikatnie mieszając wsypywać do masy mąkę zamieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszać, aż masa będzie idealnie gładka i puszysta, a na cieście zaczną pojawiać się małe bąbelki.

4.Wstawić babeczki do piekarnika nagrzanego do temp. 175stC i piec 15-20 minut.

5. Przygotować masę z serka mascarpone i cukru pudru rozsmarować na powierzchni babeczek.

6. Udekorować babeczki malinami.
 

 
Z serkiem mascarpone


Składniki:

-250g mąki
-150g masła
-szczypta soli
-3 łyżki cukru pudru
-1 jajko
-1 łyżka zimnego mleka


Wykonanie:

Mąke przesiać do miski, dodać pokrojone kawałki masła, sól , cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 3o minut.

Nagrzać piekarnik na 200stC. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3-4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek, wyłożyć ciastem foremki. Piec przez ok. 25- 30 minut na złocisty kolor.

Na masę :

-1 opakowanie serka mascarpone
-400 dkg cukru pudru

Jeśli chcemy kolorowe , dodać parę kropel barwnika
Wymieszać dokładnie w mikserze
 

 
Dzisiaj dwa pomysły na bebeczki



Składniki:

-250g mąki
-150g masła
-szczypta soli
-3 łyżki cukru pudru
-1 jajko
-1 łyżka zimnego mleka



Dekoracja:

-kwiatuszki ozdobne
-owoce



Wykonanie:

Mąke przesiać do miski, dodać pokrojone kawałki masła, sól , cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 3o minut.

Nagrzać piekarnik na 200stC. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować na niej placek na grubość 3-4 mm. Wyciąć kółka większe niż średnica foremek, wyłożyć ciastem foremki. Piec przez ok. 25- 30 minut na złocisty kolor.
 

 
Dzisiaj Mikołajki !
Ja przedstawiam babeczki z owocami i czekoladowymi serduszkami


Składniki:

-250g mąki
-150g masła pokrojonego w kostkę, lekko zmiękczonego
-szczypta soli
- 3 łyżki cukru pudru
-1 jajko
-1 łyżka zimnego mleka



Wykonanie :

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone kawałki masła , sól , cukier puder i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Wlać mleko i delikatnie połączyć z ciastem. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut.

Piec w temp. 200 stopni przez ok. 25-30 minut na złoty kolor.


Do dekoracji możemy użyć wszystkiego

Ja użyłam czekoladowych serduszek i owoców
 

 
I na dobranoc ostatni wpis muffinki z nutellą ostatnio robiłam je do szkoły koleżankom


Składniki:

-140g masła
-180g cukru waniliowego
-3 jajka
-300g mąki pszennej
-szczypta soli
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-nutella



Wykonanie :

Masło rozetrzeć z cukrem na puszystą mase. Dodać po kolei po jednym jajku. Na koncu stopniowo dodawać mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać dokładnie i przełożyć do muffinek. Następnie dodać po jednej czubatej łyżeczce na wierzch każdej mufiny i patyczkiem lekko rozmieszać. Piec w 170stC przez ok. 30 minut.
 

 
Muffinki na 18 Moniki



Składniki na brązowe muffinki:

- 1 szkl. mąki
-1 szkl. cukru
-1/3 szkl. kakao
-1 łyżeczka sody
-1 jajko
-1/4 łyżeczki soli
-1/2 szkl. maślanki
-1/2 szkl. oleju
-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/2 szkl. gorącej wody


Wykonanie:

Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i polączyć. Wodę dodać na samym końcu. Ciasto wlewać do foremek do połowy. Piec w temp. 160-170 stC około 10 -15 minut.

Do dekoracji uzyłam czekolady i orzeszków



Składniki na muffinki :

-220g miękkiego masła
-150g drobnego cukru
-210g mąki pszennej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-4 płaskie łyżki kakao



Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować do gładkości. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości. Piec w temp. 170 stC , około 20-22 minut do tzw. suchego patyczka.

Do dekoracji użyłam lukru pomieszanego z barwnikami i ozdóbek
 

 
Serduszko na walentynki , troszkę mi nie wyszło ponieważ galaretka z jednej strony wpłynęła pod masę ale jakoś wyszłam z tego i przyozdobiłam



Składniki:

-2 galaretki czerwone
-bita śmietana



Dekoracja:

- serduszka ozdobne
-rozpuszczona czekolada
-foremka w kształcie serduszka( do kupienia w sklepie)



Wykonanie:

Galaretki przygotować jak na opakowaniu. Ubić bitą śmietanę i dodać do niej jedną galaretkę. Następnie wlać do foremki i odstawić do lodówki. Gdy stężeje wlać następną galaretę( musi być zimna, aby nie wpłynęła tak jak mi pod masę) i odstawić do lodówki. Na końcu dekorujemy
 

 
Miało wyjść serduszko ale coś nie wyszło





Składniki:

-2 galaretki truskawkowe
-bita śmietana



Przygotowanie:

Galaretkę przygotuj tak jak na opakowaniu. Jedna wymieszaj z żelatyną, gdy stężeje z foremki w kształcie serca wytnij serce i przyłóż do sciany szkalnki. Ubij bitą śmietanę i wlej do niej zimną galaretke , połącz mikserem. Masę przelać do szkalnek i wstawić do lodówki.
 

 
A to robiłam na walentynki



Składniki:

-2 galaretki truskawkowe
-bita śmietana



Do dekoracji:

-czekolada
-cukier zabarwiony na czerwono



Przygotowanie:

Galaretkę przygotuj tak jak na opakowaniu , odstaw w zimne miejsce. W między czasie zamocz kraje pucharków w wodzie a póżniej w cukru zabarwionym na czerwono i odstaw do lodówki. Następnie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i łyżeczką zrób wzorki na ścianach pucharków od wewnątrz i odstaw do lodówki. Ubij bitą śmietanę i dodaj jedną galaretkę, aby masa przybrała kolor lekko różowy, następnie wlej do pucharków i również odstaw do lodówki. Gdy masa zrobi się twardsza wlej na nią drugą galaretkę i odstaw do lodówki, gdy galaretka stężeje podawać.
 

 
Galaretka z pomarańczą


Składniki:

- 2 galaretki pomarańczowe
- 1 pomarańcz pokrojony w plastry
- bita śmietana
- sos toffi



Przygotowanie :

Galaretki rozpuścić tak jak na opakowaniu , gdy zaczną tężeć wlać do pucharków i wstawić do lodówki. Następnie ubić bitą śmietanę i dekoracyjną strzykawką dać na galaretkę, polej sosem toffi. Do dekoracji użyj plaster pomarańczy
 

 
A dzisiaj kilka pomysłów na desery galaretkowe


Składniki :

- 2 galaretki czerwone
-bita śmietana



Przygotowanie :

Galaretki przygotować tak jak na opakowaniu. Gdy się ostudzą wlać do pucharków i ustawić je po skosie. Następnie ubić bitą śmietanę i wlać do pucharków , gdy galaretka stężeje.

Można dodac coś do dekoracji.
 

 
I jeszcze na dziś coś na deser galaretka z kiwi pychota


Składniki :

-2 galaretki zielone o smaku kiwi
-2 bite śmietany
-3 kiwi
-czekolada mleczna na serduszka ( lub gotowe)



Wykonanie :

Galaretkę i b.śmietanę przygotować tak jak pisze na opakowaniu. Następnie gdy galaretka zrobi sie zimna przelać do pucharków i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia. Następnie pokrojone kawałki kiwi pokuładać na galaretce i zalać b.śmietaną. Na samej górze dla dekoracji wbij plasterek kiwi i serduszka
 

 
Przepis na muffinki "Babeczkowy potwór"


Składniki:

-220g miękkiego masła
-150g drobnego cukru
-210g drobnego cukru
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-4 jajka
-4 płaskie łyżki kakao


Wykonanie :

Wszystkie składniki ze sobą połączyć. Powstałą masą napełnić foremki na muffinki do połowy wysokości. Piec w temp. 170 stopni około 20-22 minuty, do tzw. suchego patyczka.



Składniki na dekorację:

-100g zabarwionych wiórek kokosowych
-białą czekoladę na oczy
-małe ciasteczka
 

 
Cześć oto mój mały blog z moim hobby będę tu dodawać moje wypieki